Redacció.
21 d’octubre de 2018
Terrassa disposa des d’aquest mes d’octubre del Jutjat de Primera Instància número 9, que és a l’edifici judicial de la ciutat, a la Rambleta del Pare Alegre. El Departament de Justícia ha habilitat l’espai amb el mobiliari necessari i ha dotat l’òrgan amb una plantilla de 10 treballadors, entre personal d’auxili judicial, tramitadors i gestors processals. A banda, el jutge i el lletrat del nou jutjat són nomenats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i pel Ministeri de Justícia, respectivament.
Jutjat de família, capacitacions i internaments
És un jutjat de família, capacitacions i internaments. Per tant, s’ocupa de separacions, divorcis, matrimonis, filiacions o adopcions, entre d’altres matèries. També pot determinar la incapacitat total o parcial d’un individu, designar tutors legals i decidir internaments en centres psiquiàtrics.
Serà el segon jutjat de Terrassa que es dedica a aquestes matèries, juntament amb el de Primera Instància número 6. El nou òrgan neix amb l’objectiu de descongestionar l’activitat judicial, sobretot pel que fa a l’àmbit familiar.
Els últims jutjats creats a Terrassa van ser el de Primera Instància número 8 i el Penal número 3, que es van posar en marxa el 2010 i el 2009 respectivament. La ciutat disposa actualment de 19 jutjats. El partit judicial de Terrassa està integrat per sis municipis amb un total de 242.123 habitants.
Justícia destina 7,4 milions a posar en marxa 14 nous jutjats a tot Catalunya
El nou jutjat de primera instància de Terrassa és un dels 14 jutjats que el Departament de Justícia té previst de posar en funcionament entre aquest any i el vinent. El pressupost destinat a fer efectiva la creació dels nous òrgans judicials és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides destinades a obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.
Calendari per al 2018-2019
El 30 de juny es van posar en marxa els cinc primers jutjats a Badalona (1a Instància 8), Barcelona (1a Instància 59 i Mercantil 11) i Granollers (1a Instància 8 i 9). Des de l’1 d’octubre estan en funcionament els nous jutjats de Mataró (1a Instància 9), Reus (1a Instància 7) i Terrassa (1a Instància 9). A finals de desembre entrarà en funcionament un nou jutjat al Vendrell (1a Instància i Instrucció 9) i un altre a l’Hospitalet de Llobregat (1a Instància 8). Durant el 2019 es crearan els jutjats restants a Girona (1a Instància 7), Sabadell (1a Instància 9 i 10) i Lleida (1a Instància 9).
Sense nous òrgans judicials des de fa vuit anys
La competència exclusiva per a la creació de nous jutjats i per a l’adjudicació de les places de jutge correspon al Ministeri de Justícia. A partir de la creació, una decisió que correspon al Ministeri de Justícia, la Generalitat en fa possible el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis.
La posada en marxa d’aquests nous jutjats respon a la petició de creació de nous jutjats que el Departament de Justícia va fer al Ministeri de Justícia l’any 2015. Malgrat les reiterades peticions, el govern espanyol no va aprovar-ne la creació fins després de dos anys. A excepció del Jutjat Penal núm. 2 de Tortosa (2014), des de l’any 2010 no s’ha creat cap nou òrgan judicial a Catalunya.
Dèficit de jutges a Catalunya
Catalunya té 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, a l’Estat espanyol aquesta xifra se situa en 11 per cada cent mil habitants. Per posar fi a aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, segons un informe elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC). La resta de països que formen el Consell d’Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants.