El magistrat Santiago Vidal, XVIIIè premi Juandó i Royo del Consell de l’Advocacia Catalana

Redacció.

El magistrat Santiago Vidal i Marsal ha rebut avui el XVIIIè premi Agustí Juandó i Royo del Consell de l’Advocacia Catalana per la seva trajectòria en la defensa de l’ús del català en l’àmbit de la justícia i, especialment, en el seu exercici professional, en un acte que s’ha celebrat al complex Món Sant Benet, al Bages.

El reconeixement respon al fet que Vidal és dels pocs jutges que ha utilitzat el català en la redacció de sentències, vetllant per la garantia dels drets lingüístics i afavorint que les parts intervinguessin en català. El premi també posa en valor la seva tasca com a autor de diverses publicacions sobre dret penal, violència domèstica i el català a la justícia, com ara ‘L’idioma català en la justícia’, l’any 1997, o ‘Cooficialitat lingüística en el món de la justícia’, el 2001.

“Ser jutge a Catalunya i exercir en català hauria de ser el més normal del món”, ha manifestat el magistrat Santiago Vidal en el seu discurs. Vidal celebra que l’administració catalana i el Consell de l’Advocacia Catalana segueixin incentivant l’ús del català a la justícia, tot i admetre de les dificultats que existeixen. “Recordo que en el període 1990-2000 es va passar del 3% de sentències en català al 27%, mentre que des d’aleshores va tornar a haver-hi un retrocés i ara estem al 6,8%”. Segons Vidal, “si no hi ha una sacsejada rotunda, no podrem redreçar aquesta situació”

Per la seva banda, la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de Tortosa, Marta Martínez, ha destacat durant l’acte que “la nostra llengua és la catalana i si no la defensem nosaltres, no la defensarà ningú”. Martínez ha animat a l’advocacia a utilitzar més el català en l’àmbit jurídic i a “somiar en un futur en què el català sigui la llengua més usada, tant al carrer com als jutjats”

L’acte s’ha celebrat a l’espai La Fàbrica de Món Sant Benet (Bages) i ha comptat també amb les intervencions del president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; la secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar; l’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés; el president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi de Manresa, David Casellas; i la membre de la Comissió de Llengua del Consell i de la junta del Col·legi de l’Advocacia de Manresa, Mercè Torras. La presentació ha anat a càrrec de Ramon Canet, representant de la Jove Advocacia Catalana, i l’acte s’ha completat amb les actuacions de la cantant aranesa, Alidé Sans, i la cantautora de les Terres de l’Ebre, Montse Castellà.

Pla de Treball subscrit amb la Generalitat

El lliurament del Premi Juandó i Royo és una de les iniciatives per a l’ús i promoció del català a la justícia incloses en el Pla de Treball subscrit per la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Des de la seva instauració, l’any 2004, diverses persones i entitats han estat reconegudes amb aquest premi, que té com a objectiu sensibilitzar el món jurídic envers l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits judicials. 

El Premi rep el nom de l’advocat Agustí Juandó i Royo, que va ser secretari de l’Audiència Provincial de Barcelona el 1936, quan va esclatar la Guerra Civil. La Generalitat de Catalunya el va nomenar perquè es fes càrrec de la institució després de la revolta militar. El 19 de juny de 1939 va ser sotmès a un consell de guerra. La sentència dictada va recollir, com a fet inculpatori, la tasca que en compliment de les disposicions de la Generalitat va fer per normalitzar l’ús del català en la institució. Va ser condemnat a pena de mort per delicte de rebel·lió militar i executat al Camp de la Bota el 9 de juliol de 1939. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *