L’advocacia reclama la regulació de la clàusula ‘Rebus’ per donar solució a les situacions de força major

Redacció.

L’advocacia ha conclòs, en el marc del “2n Congrés sobre clàusula Rebus” que s’ha celebrat al Col·legi d’Advocats de València, que cal introduir la clàusula ‘Rebus Sic Stantibus’ a l’ordenament jurídic espanyol per contribuir a solucionar els problemes contractuals generats per situacions inesperades, com poden ser la DANA a València, l’erupció del Volcà Cumbre Vieja, a La Palma; o la pandèmia de la COVID-19.

Aquest Congrés, celebrat al llarg de tota la jornada del dilluns 2 de desembre, ha estat inaugurat pel degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, el president del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), Salvador González Martín, i el degà del Col·legi d’Advocats de València (ICAV), José Soriano Poves, davant la presència de la consellera de Justícia del Govern Valencià, Núria Martínez, en el seu primer acte públic.

En el seu discurs inaugural, el president del CGAE, Salvador González, ha reivindicat la necessitat d’establir una regulació clara sobre l’aplicació de la clàusula ‘Rebus Sic Stantibus’ en situacions excepcionals com la DANA a València. González ha recordat que, durant la pandèmia de la COVID-19, el Consejo ja va subratllar la urgència de regular aquest mecanisme jurídic: “Si en aquell moment ja era imprescindible la regulació, ara ho és encara més”.

El president també ha destacat la importància d’una arquitectura jurídica, sòlida i completa, i ha afirmat que el més desitjable seria que “el nostre Dret i la nostra normativa siguin el més integrals possible. Que el nostre Codi Civil esdevingui, com li correspon, el referent per a una aplicació normalitzada i segura en matèria de renegociació contractual. Aquesta regulació ha de permetre adaptar econòmicament els contractes a realitats que són, per naturalesa, imprevisibles”.

El degà de l’ICAV, José Soriano, ha expressat el seu agraïment pel suport rebut per l’advocacia davant les devastadores conseqüències de la DANA a la Comunitat Valenciana. Especialment desolador ha estat el testimoni de la delegada de l’ICAV a Catarroja, Josefina Carmona Escobar, fent palès el desemparament dels advocats i advocades que han perdut el seu despatx i no han pogut garantir el dret de defensa “sense advocacia que pugui garantir el dret de defensa, no hi ha justícia”.

En aquest context, l’ICAV ha destacat la importància de la clàusula ‘Rebus’: “Aquesta clàusula és essencial en qualsevol moment, però després d’una catàstrofe esdevé imprescindible. Ja va sorgir amb el volcà de La Palma i, tristament, torna a tenir protagonisme ara, amb la DANA. Les aportacions d’aquest Congrés es destinen a la Fundació D. Eduardo Calabuig-ICAV per oferir ajuda directa als companys afectats per aquesta desgràcia”.

El degà de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez García ha destacat que “en situacions d’extraordinària necessitat com la que estan vivint els damnificats de la DANA, és quan es fa imprescindible comptar amb instruments jurídics com la clàusula rebus per tal de reequilibrar les relacions contractuals de forma provisional i limitada en el temps. En els darrers 4 anys han succeït  fets singulars i imprevisibles com la pandèmia, l’erupció del Volcà de La Palma, o la invasió d’Ucraïna, que està tenint importants repercussions econòmiques i que comportaran molts conflictes als tribunals si no s’aprova la seva introducció. I ha afegit: “Aquesta clàusula està incorporada a Navarra, per citar un exemple, però també en països europeus com França”.

Instrument jurídic

La clàusula ‘Rebus’ és un instrument jurídic que ofereix nombrosos beneficis, ja que permet resoldre de forma eficient i ràpida els problemes contractuals derivats de circumstàncies excepcionals, com ara una pandèmia, l’erupció d’un volcà o una inundació per la DANA. Aquesta clàusula permet equilibrar les posicions entre les parts.

El Congrés ha comptat amb ponents procedents de diferents indrets del territori espanyol, com el degà del ICA de Toledo, Àngel Cervantes, de La PalmaJuan Antonio Rodríguez, la degana de Tortosa i presidenta de l’Advocacia Catalana, Marta Martínez i Gellida, o els degans dels Notaris de Catalunya i València.

En les diferents taules, han analitzat la clàusula ‘Rebus’ i han destacat la necessitat de la seva incorporació a l’ordenament jurídic espanyol per reequilibrar les posicions de les parts davant situacions de força major. Aquest principi jurídic permetria modular les obligacions contractuals de manera efectiva davant de canvis extraordinaris o imprevisibles.

Davant aquesta situació, i de forma unànime, des de l’advocacia es considera que calen solucions efectives i ràpides per donar resposta als problemes contractuals derivats.

Jesús M. Sánchez també ha recordat que, des de fa anys, l’advocacia reclama la inclusió de la clàusula ‘Rebus sic stantibus’ a l’ordenament jurídic espanyol. En aquest sentit, ha detallat que l’any 2020, des de la Comissió de Normativa de l’ICAB/CICAC es va presentar una proposta legislativa davant dels grups parlamentaris del Congrés, mitjançant una modificació de l’article 1258 del Codi Civil.

A més d’aquesta taula, el Congrés ha comptat amb cinc sessions més. La primera, titulada “La clàusula ‘Rebus’ i el principi dels contractes: elements impulsors i dret comparat”, en la que han intervingut Javier Orduña Moreno, exmagistrat de la Sala 1a del Tribunal Suprem i catedràtic de Dret Civil a la Universitat de València; Javier Plaza Penadés, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València (UV); Rafael Marimón Dura, catedràtic de Dret Mercantil de la Universitat de València; Chantal Moll de Alba Lacuve, professora titular de Dret Civil a la Universitat de Barcelona, ha aprofundit en els orígens d’aquesta clàusula i ha posat en relleu que ja està regulada en països com França i Alemanya.

La segona sessió ha tractat sobre “Els efectes de la clàusula ‘Rebus’”, i ha fet èmfasi en l’equilibri contractual, el dret a la propietat i la seguretat jurídica. La sessió, en la que han participat Justo Pascual Monar, president de la Secció de Propietat Immobiliària del ICAV, i Juan Añón Calvete, advocat i president de la Secció de Consum del Col·legi d’Advocats de València; Cristina Vallejo Ros, advocada i vocal de la Comissió de Normativa ICAB/CICAC; Julio Naveira Manteiga, degà emèrit del Col·legi de l’Advocacia de Mataró; Vicente Dominguez Calatayud, bibliotecari de la Reial Acadèmia Valenciana de Jurisprudència i Legislació.

S’han tractat les renegociacions de lloguers de locals o habitatges afectats per la DANA a València. La clàusula ‘Rebus’ podria prevenir que aquestes situacions derivin en processos judicials llargs, que deixarien desprotegides algunes persones durant mesos o fins i tot anys. Per tot això, l’advocacia, de manera unànime, reclama la incorporació immediata d’aquesta clàusula al marc normatiu espanyol.

Els degans José Alberto Marín Sánchez, del Col·legi Notarial de Catalunya, i José Carmelo Llopis Benlloch, degà del Colegio Notarial de Valencia, juntament amb el notari Ubaldo Nieto Carol i l’advocada  Berta Leal Cañadell, han exposat com oferir seguretat jurídica a través de la modulació de la clàusula ‘Rebus’, davant les circumstàncies extraordinàries en situacions que no és possible garantir la presencialitat de les proves.

També els catedràtics Vicente Pérez Daudí i José Bonet Navarro, la professora Raquel Guillén han donat a conèixer els aspectes processals de la clàusula ‘Rebus’ en l’àmbit jurisdiccional i Frederic Munné Catarina, president del Tribunal Arbitral de Barcelona ha  explicat com els sistemes alternatius de conflictes coadjuva el paper modulador de  la clàusula ‘Rebus’.

La cinquena conferència s’ha centrat en aspectes econòmics i empresarials i ha comptat amb les intervencions de destacats experts. Entre els ponents, Marta Martínez i Gellida, degana del Col·legi de l’Advocacia de Tortosa i presidenta de la Comissió ADR del CGAE, Jaume Alonso Cuevillas, catedràtic de Dret Processal, Sofia de Andrés, diputada de la Junta de Govern de l’il·lustre Col·legi de Valencia i Agustín Ferrer, degà del Il·lustre Col·legi d´Alzira.

En la cloenda d’aquest segon Congrés solidari de la clàusula ‘Rebus’, que ha reunit uns 200 participants tant de manera presencial com en línia, i que ha servit per crear un espai de reflexió i anàlisi profunda sobre la ‘Rebus sic stantibus’, s’ha posat de manifest que aquesta clàusula, una de les més emblemàtiques de la història del dret europeu, ha recuperat protagonisme amb la DANA. Això l’ha convertit en una eina clau per modular conflictes contractuals derivats de circumstàncies i esdeveniments excepcionals.

Per aquest motiu, s’aprova la DECLARACIÓ DE VALÈNCIA instant als poders públics la regulació urgent de la clàusula ‘Rebus’ en el nostre ordenament jurídic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *