Sota el nom d’“Arbitration: back to future”, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona ha organitzat aquesta reunió que congrega a reconeguts experts vinguts d’arreu amb l’objectiu de tractar la situació actual d’aquest sistema alternatiu als jutjats.
Aquest mateix matí dos servidors hem tingut el privilegi d’assistir a dues meses de ponents que sàviament han comentat les “Últimes tendències i modificacions dels Reglaments Arbitrals internacionals”, i no volem deixar escapar l’oportunitat d’agrair públicament a l’ICAB la cessió d’acreditacions.
L’Excm. Sr. Pedro L. Yúfera, degà de l’ICAB, ha obert el Congrés recordant la necessitat de l’arbitratge i criticant la falta d’obligatorietat d’aquest com a assignatura a les facultats, no només de Dret, sinó de Econòmiques, Administració i Direcció d’empreses… Tot seguit, l’Hble. Sra. Ma. Pilar Fernández Bozal, aclarint que el motiu del congrés és la presa en consciencia de tots els advocats presents per l’utilització i la gran importancia que poseeix l’arbitratge en ple segle XXI. Tot seguit, l’Hble. Sra. Ma. Pilar Fernández Bozal, ha esmentat una dada de gran importància, i és que el tribunal arbitral de Barcelona ja és reconegut a nivell mundial, a més d’afirmar el gran compromís que posseeix el Govern amb l’impuls i defensa de l’arbitratge.
Dit això, la primera mesa ha estat moderada per Ramón Mullerat, expresident del Consell de Col·legis d’Advocats de la Unió Europea i president de l’Associació per al Foment de l’Arbitratge, i ha constat dels següents experts: Daniele Favalli, advocat soci de Vischer i amb una intervenció emmarcada en el Reglament Arbitral Suís de 2012; John Beechey, president de la International Court of Arbitration i amb una intervenció emmarcada en el Reglament de la Càmera de Comerç Internacional de 2012; Luís Martínez, vicepresident de l’International Center for Dispute Resolution i amb una intervenció emmarcada en el Reglament de la Associació Americana d’Arbitratge; Jie Wang, directora del departament d’internacional de la China International Economic and Trade Arbitration Commission i amb una intervenció emmarcada en les regles d’arbitratge de la mateixa, de 2012; i Roberto C. Hermida, advocat soci de l’Estudio Jurídico Hermida & Asociados i amb una intervenció emmarcada en els Reglaments Arbitrals a Argentina, donat que encara no és posseeix una llei d’arbitratge a dit país.
A la primera ronda de preguntes, el moderador ha demanat als experts quines són les principals raons que les institucions arbitrals estan adoptant per tal de promoure els avantatges de temps i cost de l’arbitratge.
Favalli ha ressaltat l’avantatge del temps, més enllà dels costs, ja que en el termini mitjà de 6 mesos es dicta un laude arbitral. Ha parlat també de la figura de l’àrbitre d’emergència, el qual, per contra del procediment normal, dicta el laude en aproximadament 16 dies.
La segona intervenció de John Beechey ha demandat una major implicació de les parts. Ha dit que segons una majoria de la gent, es triga un temps bastant llarg de mitjana, a causa de la passivitat de les parts.
La tercera intervenció, feta per Luís Martínez, ha anat dirigida a exaltar i demanar més recolzament per la figura de l’àrbitre d’emergència, que estableix una mesura cautelar i finalitza el procés en 3 setmanes. També ha parlat sobre la possibilitat d’un àrbitre únic per reduir costos (en contra dels 3 habituals).
En quart lloc ha intervingut la xinesa Jie Wang, la qual ha explicat que a la Xina els litigis per quantitats inferiors a 380.000 $ es sotmeten a un procediment abreviat, a més d’existir possibilitats d’intercanvi d’informació entre les parts. Ha exposat, a més, la existència de una norma molt estricta sobre la qual el que facin les parts durant el procediment no pot influenciar el laude arbitral.
La darrera intervenció l’ha feta Roberto C. Hermida, el qual ha exposat que la futura codificació argentina, un projecte d’aquest mateix juny, té com a principal novetat que concebrà l’arbitratge com a contracte i no com a forma processal. En darrer lloc, ha exaltat la importància de l’arbitratge en les inversions a Argentina.
La segona pregunta que ha fet el mediador tractava sobre els beneficis de sotmetre litigis comercials a l’arbitratge.
El suís Favalli ha reconegut la carència d’haver d’esperar 90 dies per l’execució del laude arbitral. Ha insistit en què el més important no es el cost sinó la justícia i ha afirmat que, segons el seu parèixer, és molt millor que un sistema judicial ordinari perquè la corrupció en segons quins països és un problema.
John Beechey ha assenyalat la trascedència del canvi de la lectura negativa a la positiva de la llei. La diferència entre la llei no m’ho prohibeix i la llei m’obliga.
Luís Martínez ha respost proposant un procés flexible basat en el sentit comú, i ha recordat el triomf que significà l’arbitratge davant els devastadors efectes de l’huracà Katrina.
Wang ha reconegut la permissió de presentar altres reglaments com a base jurídica a les parts i ha explicat també que el seu èxit és palpable en la taxa molt baixa de rebuig dels laudes.
En darrer lloc, Hermida ha parlat als participants dels principis bàsics de separabilitat, pel qual la nul•litat de un contracte no sempre ha de desembocar en la clàusula arbitral, competència i el novedós in dubio pro arbitri.
Per tancar la primera mesa, s’ha demanat als conferenciants la realització de tres prediccions sobre la situació de l’Arbitratge de cara a l’any 2030.
En primer lloc, Daniele Favalli ha expressat la seva idea que hi hauran els mateixos problemes perquè la gent serà la mateixa. I ha destacat que estem tot just al principi de l’impacte de la tecnologia en l’àmbit processal, tant jurídic com arbitral.
En segon lloc, John Beechey preveu la creació de més institucions ad hoc i la davallada de l’anglès com a llengua majoritària dels laudes (actualment ocupa el 80 %) per l’important auge d’Orient.
El tercer expert en intervenir, Martínez, s’ha remès també a la tecnologia i a l’augment de l’ús de la mediació.
La conferenciant xinesa ha vaticinat que l’augment de les inversions xineses a la resta del món portarà a l’expansió del seu règim jurídic.
I finalment, tancat la conferència, Hermida ha plantejat i rebutjat la demanda civil per danys i perjudicis a l’àrbitre que pugui emetre un laude sense fonament.
Uau!! Que guai que hagueu assistit!
Us segueixo amb la mesura del que puc, enhorabona pel vostre progres, endevant catalans!!!